Wordpress

Iz Wiki

Redakcija iz 19:56, 18. november 2010 od Markomitrovic (Pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Vsebina

wordpress

WordPress je odprtokodni blog program za objavo člankov. WordPress je uradni naslednik programa b2/cafelog, ki ga je razvil Michael Valdrigi. Ime WordPress je predlagal Christine Selleck, prijatelj glavnega razvijalca Matta Millenwega. Zadnja različica programa WordPress je 2.7, izdana pa je bila 11. decembra 2008.

Program je preveden v 60 tujih jezikov, med katerimi je tudi slovenščina.Inštalacija

1.korak:

slika1.jpg

Kot prvo, razširimo v prazno mapo.

2.korak: slika2.jpg

Potem, kjer je označeno, napišemo cookie, kot je vidno na sliki.

3.korak: slika3.jpg

Še prej pa moramo namestiti program xampp. Ko to naredimo, odpremo xampp control panel application kjer obklukamo Svc Apache in Svc MySql ter pri obeh kliknemo Start.

4.korak: slika4.jpg

Mapi wordpress in phpMyAdmin prekopiramov mapo xampp--> htdocs.

Ko je to opravljeno, napišemo v url polje localhost/phpmyadmin. Uporabniško ime je root, jaz sem dal brez gesla. Potem v polje kjer piše "ustvari novo podatkovno bazo", napišemo wordpress in klik na ustvari. Ko smo to napravili še v polje url napišemo localhost/wordpress/wp-admin/install.php in sledimo navodilom.


Zunanje povezave WordPress

http://wordpress.org/ (spletna uradna stran) http://codex.wordpress.org/Main_Page (dokumentacija programa WordPress)
Objava članka

Slika:slika_1_1.jpg

Kot prvo, na levi strani izberemo Posts in Add new. Potem napišemo naslov ter vsebino članka, na desni strani pa lahko urejate vidnost ter dostopnost članka. Vse skupaj objavite na prvo stran tako, da je vidnost (Visibility) nameščeno na javno (Public). Da objavimo članek, samo še kliknemo na gumb Publish.


Slika:slika_1_2.jpg

No, tako je potem viden članek na naslovni strani. Če želimo komentirati samo kliknemo Leave a comment ter napišemo kar želimo. Če pa nismo registrirani in želimo deliti svoje mnenje, pa preprosto kliknemo Leave a comment (če članek že vsebuje kakšne komentarje, bo pisalo "1 comment" in kliknemo na njega) in vpišemo svoje ime in e-mail (obvezno) ter pa navsezadnje še komentar.