Računalništvo v oblaku

Iz Wiki

Skoči na: navigacija, iskanje

Vsebina

Razlaga

Računalništvo v oblaku je slog računalništva, pri katerem so dinamično razširljiva in pogosto virtualizirana računalniška sredstva na voljo kot storitev preko interneta. Je mesto od kod najemamo potrebne informacijske vire in plačamo glede na dejansko porabo.

Dostop do računalniških storitev je fleksibilnejši.

Prednosti

Uporabnik lahko najame storitev glede na trenutne potrebe (tudi nepričakovane). Programska oprema se vseskozi posodablja. Ko kapacitete ne potrebuje, jo preprosto sprosti – ker vse poteka dinamično strežnika ni potrebno ponovno zagnati. Velika prednost za mala podjetja, ki nimajo lastne računalniške infrastrukture. Veliko cenejši dostop do računalniških storitev, dobra strojna oprema ni potrebna. Potrebuje se le spletni brskalnik ali nekaj s podobnim delovanjem (Dostop do podatkov od koderkoli).


Slabosti

Če želimo dostopati do te programske opreme potrebujemo internet. Ne deluje dobro na počasnih internetnih povezavah. Nekatere storitve v oblaku imajo manj funkcij kot namizne. Možnost izgube podatkov kot tudi varnost le-teh.

Ponudniki

-Amazon


-Google


-Microsoft


-Salesforce


-Zoho

Storitve

-Facebook, Twitter...

-Spletni e-poštni odjemalci (Gmail, Hotmail...)

-Spletna mesta ze deljenje slik (Flickr...) in videov (YouTube...)

-Spletne pisarne (Google Docs, MS Office Web Apps...)

-Spletne dražbe (eBay...)

Delovanje "Plasti"

-Infrastruktura kot storitev (IaaS) – omogoča virtualizacijo virov (CPU čas, pomnilnik, disk. prostor). Najosnovnejša oblika je infrastruktura kot storitev (Infrastructure as a Service – IaaS), ki nam omogoča uporabo virtualiziranih virov kot so procesorski čas, pomnilnik in diskovni prostor

-Platforma kot storitev (PaaS) – posreduje določeno platformo, ki omogoči delovanje programske opreme. Nivo platforma kot storitev (Platform as a Service – PaaS) posreduje določeno platformo, ki navadno temelji na infrastrukturi oblaka in omogoča delovanje programske opreme. Uporabnik lahko na tej osnovi razvija svoje aplikacije in tako uporablja svoje rešitve.


-Programska oprema kot storitev (SaaS) – aplikacij ni potrebno imeti na svojem računalniku (tistem, s katerim dostopamo). Pri uporabi programske opreme kot storitve (Software as a Service – SaaS) aplikacij ni potrebno namestiti ali pognati na krajevnem računalniku, prav tako pa se nam ni potrebno ubadati z vzdrževanjem in nadgrajevanjem aplikacij. Razvoj lastnih aplikacij v tem primeru ni možen, saj gre za dostop do že razvitih aplikacij prek enostavnega spletnega vmesnika.