Peer too peer

Iz Wiki

Skoči na: navigacija, iskanje

[1]

Vsebina

Kaj je peer to peer ali P2P ?!

Peer-to-peer (skrajšano P2P) se deli na računalniško omrežje, v katerem lahko vsak računalnik v omrežju deluje kot odjemalec ali strežnik. Omogoča skupen dostop do datotek in naprav brez potrebe po osrednjem strežniku. Vsak omrežni tip zahteva enak ali združjiv program med vsemi računalniki v omrežju za povezavo med seboj in dostop do datotek in drugih virov na oddaljenem računalniku. P2P omrežje omogoča zgolj deljenje lastnosti, velikosti, slikovnega materiala, virov ter ostalih informacij o datotekah, ne pa neposrednega prenosa datotek.

Delitev

P2P-sisteme delimo na tri veje: affinity communities, instant messaging, grid computing. Grid computing je sistem, kjer računalniki, povezani v omrežje, delijo neuporabljeno procesorsko moč in/ali prazen prostor na trdih diskih, kar je zelo uporabno pri znanstvenih projektih. Pod instant messaging prištevamo vse načine komuniciranja preko interneta, kot sta MSN Messanger in Skype. Affinity communities je sistem, ki temelji na prenosu podatkov. Sem uvrščamo BitTorrent z FTP-protokolom, odjemalce datotek, ki delujejo s pomočjo FTP-protokola, in pa sledilnike, centralne strežnike, ki vsebujejo .torrent datoteke.


BitTorrent

Je ime za sodelovalni protokol, ki nam omogoča izmenjavo datotek, še posebno tistih, ki so večje od 100MB. Ta protokol uporablja precej programov, kot so npr. µtorrent, Azureus, istoimenski BitTorrent … Osnovna ideja je, da se datoteke »razkosajo« in poteka prejemanje teh datotek iz več strežnikov hkrati. Ideja je razumljiva, saj je večina internetnih povezav asimetričnih, kar pomeni, da je hitrost prejemanja nekajkrat večja od hitrosti oddajanja, prejemanje datotek iz več strežnikov hkrati pa nam omogoča, da lahko prejemamo datoteke z največjo možno hitrostjo. Če primerjamo HTTP z FTP (file transfer protocol), opazimo občutno razliko in hkrati prednost. Kadar prejemamo datoteko s pomočjo http-protokola, poteka prejemanje od strežnika k uporabniku, s pomočjo FTP-protokola pa se datoteka prejema iz več računalnikov hkrati, imenovanih soležniki. To je pomembno, saj ni centralnega strežnika. Če je datoteka zelo popularna in je veliko prenosov hkrati, lahko to privede do padca strežnika. Prav tako je posebnost FTP protokola ta, da ko prejemamo datoteke, jih hkrati tudi oddajamo drugim soležnikom.


Sledilnik (partis)

Sledilnik je poimenovanje za strežnik, ki je »obogaten«  s programsko opremo, ki pozna nahajališče posameznih datotek, ki jih iščemo. Sledilniki so v večini narejeni v PHP in MySQL. MySQL deluje na principu odjemalec-strežnik, pri čemer lahko strežnik nadomestimo kot sistem več strežnikov. Na sledilniku navadno ne najdemo samo klasičnega brskanja med torrenti, temveč tudi forum, klepete, First Line Support, FAQ in pravilnik. FAQ pomeni Frequently Asked Questions, kar v prevodu pomeni pogosto zastavljena vprašanja.


P2P igre

Velika vecina racunalniških iger, ki so nam dandanes na voljo, ponuja možnost igranja v vecigralskem nacinu − preko lokalnega omrežja ali preko interneta. Ce igrajo preko interneta, te igre obicajno potrebujejo dostop do centralnega strežnika, da lahko najdejo nasprotnike za igro v vecigralskem nacinu. Ko so nasprotniki na seznamu, se igra v nacinu peer-to-peer.

Kako delujejo p2p igre? P2P-igre so povezane ali preko IPX ali preko TCP/IP protokola. Vsi podatki, ki se pošljejo med igro, se pošljejo neposredno med igralci. Call of Duty, FIFA, CSS, WOW...


Avtorske pravice

Za povprečnega uporabnika P2P je najpomembnejši 160. člen Kazenskega zakonika, ki pravi: “Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, RTV-oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let”. »Création et Internet« - Zakon iz leta 2007, s katerim je Francija napovedala vojno proti internetnem piratstvu.


Prednosti in slabosti P2P

Prednosti: P2P omogoca hitrejšo dostavo podatkov z enega racunalnika na drugega. P2P dopolnjuje še neuporabljene vire, najdene na milijonih računalnikov. P2P povečuje osebno učinkovitost in moč. Uporabnikom ni več treba čakati v vrsti za

     opravljanje bistvenih nalog, saj vse dejavnosti potekajo po presoji uporabnika.

P2P predstavlja velik prihranek v odjemalec/strežnik modelu. P2P omogoča preprosto razširljivost; vse, kar je potrebno za omrežje, da raste, je, da

     dodate več vrstnikov.

P2P nudi večjo zasebnost.

Slabosti P2P nima možnosti za uveljavitev avtorskih pravic P2P-omrežja ne morejo uveljaviti standardov v P2P-omrežju ni nobenega zagotovila, da bo vsebina vedno na voljo P2P-model povečuje omrežno izpostavljenost hekerjem, napadom, virusom in drugi zlonamerni škodi.