Ocportal

Iz Wiki

Skoči na: navigacija, iskanje

Slika:ocportal.jpg

Vsebina

O ocPortalu

ocPortal je odprto kodni program, ki temelji na sistemu CMS. Napisan je v PHP-ju in je baziran na MYSQL-u. Naredila sta ga programer Philip Withnall in grafični oblikovalec Allen Ellis.


Namestitev

Za namestitev le tega programa potrebujemo XAMPP in seveda oCportal. Dobimo ga na tej strani:


Po namestitvi XAMPP-a na računalnik si s te strani Ocportal potegnemo ocPortal in ga namestimo v poljubno mapo. Namestimo si 'Manual' paket, saj je levi paket 'Instant package' samo za dostop s FTP-jem.

Slika:Screen1.JPG


Ko namestimo na računalnik XAMPP, odidemo v mapo XAMPP in v datoteki 'htdocs', naredimo novo mapo z imenom ocPortal in vse datoteke prenesemo v le to datoteko.


Slika:Screen2.JPG


Nato zaženemo XAMPP in v njem

  • Apache ter MySQl,
zatem pa pod poljubnim internetnim brskalniku napišemo localhost/ocporta/install.php. Install.php napišemo zato, da se nam začne nalagati ocPortal, torej namestitveni menu le tega.Pogled v htdocs/ocportal mapo.


Slika:Screen3.JPG


Pogled po končani namestitvi

Slika:Install1.png

Zatem, imamo 9 korakov za inštalacijo ocPortala, kjer klikamo samo 'I accept' torej 'se strinjam'. Po končani inštalaciji / namestitvi se vam na ekranu pokaže naslednje:

Slika:Screen4.jpg


Ter še v admin zone (stran kjer lahko samo administrator dostopa preko prej nastavljenega gesla):


Slika:Screen5.JPG


Dodajanje Bloga

Sprva, oddidemo na locahost/ocportal/adminzone, ter se loginamo pod 'administrator'. Nato pritisnemo content managment (pod adminzone seveda) in prikažejo se nam stvari, ki jih lahko dodajamo.

Slika:blog1.jpg


Nato v 'content managerju' pritisnemo blog in 'add blog entry'.

Slika:blog2.jpg


Potem napišemo željeni naslov bloga, jaz sem napisal Dodajanje bloga, določimo v kateri kategoriji hočemo, da bo prikazan (jaz sem izbral kar glavna kategorija), nato imamo pa spodaj dodajanje besedila za blog (blog article). Lahko dodajamo tudi slike, bloke, prostorčke..

Slika:blog3.jpg


V naslednji zaslonski sliki bo prikazano, kako sem dodal besedilo v 'blog article'. Spodaj pod attachments pa so navodila formati slik in podobno.

Slika:blog4.jpg


Nato lahko pod kategorijo 'Advanced' v ta blog naložimo sliko, pod feedback and notes je pa narejeno tako (izbrano), da lahko komentiramo in ocenjujemo ta blog. Pod notes lahko napišemo še kakšne pomembne / nepomembne stvari. Nato dodamo 'add blog entry' in naredili smo blog!

Slika:blog5.jpg


Primer, ko je blog dokončan, kako je viden ostalim uporabnikom / obiskovalcem.


Slika:blog6.jpg


Zunanje povezave