Joli OS

Iz Wiki

Skoči na: navigacija, iskanje

Vsebina

Joli OS

Joli je OS Ubuntu, temelji na GNU / Linux operacijskem sistemu, ki ga je razvil francosko Jolicloud podjetje. Operacijski sistem se je imenoval "Jolicloud" do različice 1.2, ko ga je družba preimenovala v "Joli OS". Joli OS je zdaj odprtokodni projekt, katero izvorno kodo gostujejo na GitHub.

Zgodovina

Projekt se je začel leta 2008, katerega ustanovitelj je bil Netvibes Tarika Krim. Krim je prvotno želel narediti prenosni računalnik z uporabo okolju prijaznih proizvodnih metod. Kasneje je preusmeril prizadevanja za izgradnjo operacijskega sistema, temu pa sta se pridružila še dva razvijalca, Romain Huet in Tristan Groléat. Po nakupu nekaj netbook računalnikov in podaljšanju seznanitvi z Linuxom, so najeli prostore v Montorgueil območju Pariza. Alfa različica je bila zgrajena s pomočjo "jedra razvijalcev, hekerjev in oblikovalcev". Družbe tveganega kapitala Atomico Ventures in Mangrovna Capital Partners so financirali 4.200.000 $. Različica 1.0 je izšla julija 2010, različica 1.1 pa z dnem 7. decembra 2010. Različica 1.2 je izšla 9. marca 2011.

Oblika in združljivost strojne opreme

Joli OS je bil na začetku zgrajen na vrhu Netbook Edition Ubuntuja in je s to distribucijo Linuxa bil narejen za netbook variante in druge računalnike z omejenim prostorom diska za shranjevanje, pomnilnika in velikostjo zaslona. Joli OS je sedaj zgrajen na vrhu Ubuntuja s prilagojenim jedrom. Joli OS je bil zasnovan za enostavno namestitev z Wi-Fi, Bluetooth in 3G modem podporo. Operacijski sistem podpira vse glavne netbook variante, vključno z modeli Asus, Acer, Dell, HP, MSI, Samsung in Sony. Jolicloud zagotavlja da OS podpira 98 odstotkov netbook variant, deluje pa tudi na zelo velikem številu drugih naprav, tudi do 10 let starih prenosnih računalnikih, namiznih in tabličnih računalnikih. Zagon prikaže samo tiste aplikacije podprte v knjižnici, vendar si enako konfiguracijo lahko ogledate iz katerega koli stroja, ki poganja Joli OS. Vodenje računa je na voljo od katerega koli računalnika z HTML5-združljivim brskalnikom.

Jolibook

V novembru 2010 Jolicloud izdela netbook računalnik, ki se imenuje Jolibook. Računalnik je izdelalo podjetje UK-based Vye Computers ki ima 10,1-palčni zaslon, Dual Core 1,5 GHz Intel Atom N550, 1GB RAM in 250GB trdega diska. Ročno delo na pokrovu vsebuje slogan "hiter, zabaven, povezan!". Naprava je na voljo le v Veliki Britaniji, prodaja za 280 funtov preko Shop.VyePC.com in amazon.co.uk in ni več v izdelavi.

Verzija 1.1

Jolicloud je izdal različico 1.1 v decembru 2010. Nova različica temelji na Ubuntu 10.04 LTS s popravki. Med izboljšavami ki jih je zahtevala družba je bil hitrejši zagonski čas 10-20 sekund, izboljšana baterija ki zdrži 15 odstotkov dlje in podporo za vse računalnike, ne le netbooke.

Verzija 1.2

Različica 1.2 je bila objavljena v marcu 2011, preimenovana v Joli OS. Nova različica pokaže nov zagonski zaslon, avtomatičen in gost način prijave, lokalni datotečni sistem integriran v namizje, oddaljen dostop na namizje iz katerega koli HTML5-sposobnega brskalnika. Brskalnik in Flash 10.2. različica 1.2 vključuje tudi Dropbox integracije in dostop do lokalnih datotek, predogled Dropbox datotek in urejanje s pomočjo Google Docs.