FTP

Iz Wiki

Skoči na: navigacija, iskanje

Vsebina

Faile Transfer Protocol

Kratica FTP pomeni file transfer protocol oziroma "protokol prenosa datotek". Sistem nam torej omogoča prenos datotek z internetnih gostiteljev in nanje. Ljudje množično uporabljajo FTP predvsem za pridobivanje preizkusnih in brezplačnih programov za svoje osebne računalnike. Po imenikih FTP-ja se lahko sprehajamo kot po svojem računalniku. Imeniki imajo ponavadi imena, ki skušajo poudariti njihovo vsebino, vendar so ta ponavadi precej krajša, kot bi morda pričakovali. Večina FTP-jev teče na računalnikih z operacijskim sistemom Unix in imena datotek na nekaterih od njih to tudi odražajo.

Sprejemanje Datotek

Ko najdemo datoteko ali skupino datotek, ki jo želimo sprejeti, jih moramo najprej prepisati na svoj gostiteljski računalnik. Če je naš računalnik v Internet priključen prek povezave SLIP ali PPP, lahko datoteke prek FTP-ja prenesemo naravnost na trdi disk računalnika. Skoraj vsi gostitelji FTP dovoljujejo sprejemanje datotek vsakomur. Taki računalniki se imenujejo neimenovani FTP, ker se nanje vsi prijavijo z istim uporabniškim imenom. Tako kot pri drugih servisih Interneta je tudi pri neimenovanih FTP-jih razpon stvari, ki jih lahko dobimo, naravnost osupljiv. Najdemo lahko gostitelje s slikami, knjigami, revijami in tako naprej. Najboljše preizkuse in brezplačne programe za računalnike PC in Macintosh lahko dobimo preko neimenovanih FTP-jev na različnih krajih Interneta. Čeprav je Macintoshev precej manj kot PC-jev, lahko zajne na FTP-jih dobimo skoraj enako število datotek. Poleg tega pa lahko na njih najdemo še ogromne zbirke računalniških priročnikov in navodil za uporabo.

Pošiljanje Datotek

Nekateri kraji na Internetu nam dovoljujejo tudi pošiljanje datotek na njihove neimenovane strežnike FTP. To pomeni, da lahko na te strežnike postavimo nove dokumente, slike in drugo. Če smo na primer napisali zanimiv program in ga želimo ponuditi tudi drugim, ga lahko pošljemo z FTP-jem na enega od priljubljenih strežnikov. Ker veliko strežnikov med seboj usklajuje vsebino, se bo naš program hitro razširil po celotnem Internetu. Seveda pa na vsakega uporabnika, ki prispeva svoje datoteke, pride več tisoč takih, ki jih samo sprejemajo. Če pa želimo, da bi drugi videli, kaj smo storili, lahko razpošljemo svoje delo prek strežnikov FTP- to je precej preprosto, pa tudi nič nas ne stane.

Odjemalci FTP

Večina odjemalnih programov za FTP ni niti približno tako preprostih za uporabo, kakor so odjemalci za druge storitve Interneta. Obstaja le nekaj grafičnih programov, ki pa ne nudijo kaj več kot znakovni odjemalci. Na srečo pa se stanje hitro spreminja, saj se brskljalniki za Web, na primer Mosaic in Netscape, lahko povežejo tudi s strežniki FTP. Ker bo protokol prenosa datotek priljubljen vsaj še nekaj časa, skušajo številni odjemalci Weba olajšati uporabo FTP-ja. Tako na primer samodejno izpisujejo sporočila, kadar prek sistema vstopimo v določen imenik.